FAQ - Relevanta frågor


Vi strävar efter att vara så öppna och transparenta som möjligt med vår verksamhet och har därför samlat några frågor som dykt upp längs vägen. För att driva ett företag som arbetar med hållbarhetsfrågor tycker vi det är viktigare att våga vara transparenta snarare än att låtsas vara perfekta. Har ni fler frågor eller funderingar är ni välkomna att kontakta oss på info@gustafochlinnea.se.

 

Hur många bisamhällen har ni?
Vintern 2021/2022 invintrar vi 50 bisamhällen, sedan återstår att se hur många som överlever vintern.  

Driver ni ekologisk biodling? 
Nej, det tar cirka två år att kunna klassificeras som ekologisk biodling och det är något vi strävar efter på sikt. 

Använder ni ert eget bivax och honung i hudvårdsprodukterna? 
Nej, i första hand använder vi bivax och honung från ekologiskt certifierade biodlare, i andra hand svenska biodlare. 

Är hudvårdsprodukterna ekologiskt certifierade?
Nej, inte i dagsläget men det är något vi kommer att ansöka om inom kort. 

Varför använder ni EPS-plastkupor till bina?
När vi startade biodlingen var tanken att ha hälften träkupor och hälften EPS-kupor, däremot strulade leveransen av träkuporna vilket bidrog till att vi fick välja EPS-kupor till samtliga bikupor. Att Gustaf haft problem med ryggen bidrog även till valet av EPS-kuporna genom att de är lättare att lyfta och justera. Vi ska successivt byta kupmaterialet till minst 50% organiskt material. 

Var kommer papphylsorna ifrån?
Pappförpackningarna kommer från en fabrik i Kina. Självklart skulle vi helst köpa dem närproducerade men har inte hittat något likvärdigt alternativ i dagsläget. Vi har dock varit noga med att kolla upp att arbetsvillkoren är så bra de kan vara för fabriksarbetarna samt beställer så många hylsor vi kan åt gången för att begränsa utsläpp från frakten via båt. 

Hur kan produkten vara allergifri när det finns människor som är allergiska mot honung/bivax/raps/vanilj? 
Produkten är säkerhetstestad av oberoende kemist enligt Läkemedelsverkets kriterier. Produkten ska enligt kosmetikalagen märkas som "allergifri". Vi lägger oss inte i någon debatt i huruvida överkänslighet eller allergi är fallet, de frågorna hänvisar vi till Läkemedelsverket, då de bestämmer över lagen vi följer. 

Varför är det ett hål i mitten av ceratet? 
Alla cerat har sjunkhål i mitten, de flesta tillverkare värmer toppen på ceratet för att göra det snyggare. Vi har valt att hylla hålet, det är ju så ceraten vill se ut. 

Mitt cerat är inte fyllt till brädden, är det mindre än 8,5 gram då?
Nej, hylsorna rymmer 10 gram. Vi har skrivit 8,5 gram så att vi alltid kan garantera att du som köper får minst den mängden i varje cerat. 

Vem eller vilka har gjort er design? 
Vi har samarbetat med en gotländsk kommunikationsbyrå som heter Outhouse Graviz & Kusinerna, de har skapat förpackningen och animationerna. Filmen om pollinering är skapad av Studio Knut Stahle. Två riktigt bra samarbeten där vi upplevt att de förstod våra visioner och gjorde sitt allra bästa för att skapa en riktigt bra design och slutprodukt. Vi rekommenderar de varmt!